11 maja 2021, wtorek, g. 18:30, sala kameralna

ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu

Koncert na VOD
Wykup dostęp

W autorskim programie koncertu wykonawcy zamieścili, jak napisali w omówieniu programu, „naszych faworytów miniatur wokalnych i fortepianowych: od ludowych piosenek do kunsztownych melodii i poezji mistrzów pióra”.

14 lat temu to właśnie na pieśniach polskich jako duet szukaliśmy kompromisu muzycznego. Gdyby nie wrażliwość na melodię rodzimego języka zapewne przygoda skończyłaby się wtedy. Dlaczego? Weźmy choćby wyraz „pieszczotka”. My wymówimy to słowo z lekkim uśmiechem i kokieterią, rozpłyniemy się w jego czarownym szeleście, w czasie gdy taki Włoch, raczej potraktowałby to jak skok przez tyczkę!
To z czym do Państwa przychodzimy?
Od 2019 roku w końcu wszyscy świeżym okiem spojrzeliśmy na Moniuszkę. Zdjęcie patosu z barków kompozytora nagle nadało mu w naszych oczach lekkości i człowieczeństwa, więc też tak upragnionych w muzyce emocji. W programie zamieściliśmy naszych faworytów miniatur wokalnych i fortepianowych: od ludowych piosenek do kunsztownych melodii i poezji mistrzów pióra.
Jan Ignacy Paderewski to postać bliska nam wszystkim, swoim życiorysem mógłby obdarować wielu. Zostawił po sobie pieśni do słów Asnyka czy Mickiewicza ale to w Pieśniach do słów Catulle Mendesa dostrzegamy jego wszechstronność. Zabawa barwą fortepianu, chromatyka i nieoczywiste pochody nawiązują do pieśni francuskiej ale zawsze z nutą polskiej nostalgii.
W rodzinach muzycznych, często inspiracje potrafią przyjść z wielu stron i tak urocze preludia Romana Statkowskiego odkryła przed swoim tatą cudna Marysia. Na koniec cykl wokół którego od 10 lat budujemy często nasze wieczory pieśniarskie. Hymny pióra Kasprowicza, to przelanie na papier oceanu złości na los człowieka, który w chwilach największej próby zostaje opuszczony przez Boga. Te poematy rezonują silnie z młodym Szymanowskim, który postanawia wzmocnić je swoją muzyką: tak powstają „3 Fragmentach z poematów Jana Kasprowicza” Ten program uwielbiamy i ciekawi nas jedno - które utwory dopiszą Państwo do swoich ulubionych pieśni polskich?

Barłomiej Wezner

AGATA SCHMIDT
Jako uczestniczka paryskiego L’Atelier Lyrique debiutowała główną rolą w legendarnej produkcji P. Bausch Orpheus und Euridike w Palais Garnier, za którą nagrodzona została nagrodami: Prix l’AROP i Prix Cercle Carpeaux. Laureatka II nagrody w Grand Prix de l’Opera w Bukareszcie (2015) oraz Konkursu Moniusz-kowskiego za najlepsze wykonanie pieśni polskiej (2016). Na scenach Francji debiutowała w: Opéra Bastille, Opera Montpellier, Opera de Lyon. Na scenie Opery Narodowej od sezonu 2017/18 roku można ją usłyszeć w Madama Butterfly Pucciniego. Koncertowała m.in w St. Martin-in-the-Fields, FN w Warszawie, Elbphilhar-monie i na festiwalach w: Aix-en-Provence, Verbier. Ukończyła bydgoską AMFN w klasie prof. H. Michalak. Uczestniczyła w kursach Akademii Operowej w Warszawie.

BARTŁOMIEJ WEZNER
Laureat wielu konkursów kameralnych, m.in.: St Martin’s Chamber Music Competition w Londynie, 16. Premio Trio di Trieste, 50th International Vocal Com-petition ’s-Hertogenbosch. Zdobywca Nagród Specjalnych na Konkursach Piani-stycznych im. I. J. Paderewskiego w Bydgoszczy oraz im. L. Janáčka w Brnie. Ukończył Akademię Muzyczną w Bydgoszczy w klasie fortepianu prof. Ewy Pobłockiej (2006). Odbywał lekcje mistrzowskie z artystami tej miary, co: Janoš Starker, Stephen Kovacevich, Raphaël Pidoux, Kevin Kenner, Maja Nosowska. Ceniony kameralista i korepetytor; współpracował m.in. z Teresą Żylis-Gara, Heleną Łazarską, Thomasem Hampsonem. Od wielu lat związany z Herbert Piano Trio. Regularnie koncertuje ze skrzypkiem Vadimem Brodskim. Odnajduje się zarówno w repertuarze klasycznym, jak i w muzyce XX i XXI wieku. Dokonał prawykonań i premierowych nagrań kompozycji m.in: H. Kulenty, Z. Bargielskiego, R. Panufnik, M. Maseckiego, M. Dobrzyńskiego.

PGE Energia Ciepła S.A. Mecenas Filharmonii Świetokrzyskiej im. O. Kolberga

strona główna