4 października, piątek, g. 19.00, sala koncertowa

„filharmonia / ostrożnie, wciąga!!!”,
organizowanym przez Instytut Muzyki i Tańca ze środków MKiDN

kup bilet on-line

Koncert, inaugurujący nowy sezon artystyczny w Filharmonii Świętokrzyskiej, rozpoczniemy Uwerturą z wodewilu Cud mniemany, czyli Krakowiacy i górale.
A następnie wykonany zostanie XX Koncert fortepianowy d-moll W. A. Mozarta, z którego, być może, zapamiętali Państwo I i II część ze słynnego filmu Amadeus. W każdym razie na pewno z przyjemnością wysłuchamy wszystkich trzech części tego niezwykłego dzieła nasyconego szczególnym dramatyzmem, siłą uczuć i głębokim liryzmem.
Wieczór zakończymy sielską Symfonią L. van Beethovena – w zamyśle kompozytora będącą „bardziej ekspresją uczuć niż malarstwem”. Autorowi bowiem chodziło raczej o oddanie nastroju i stanu ducha człowieka obcującego z przyrodą, niż o proste obrazowanie.
Do udziału w koncercie zaprosiliśmy włoskiego pianistę, który po raz pierwszy wystąpi w naszej Filharmonii. Lorenzo Di Bella obecnie jest profesorem fortepianu w Wyższej Szkole im G. Braga w Teramo, a także dyrektorem artystycznym „Accademia Pianistica delle Marche” w Recanati.
Orkiestrę Symfoniczną Filharmonii poprowadzi Jacek Rogala.

LORENZO DI BELLA
„Lorenzo Di Bella to wybitnie utalentowany pianista, genialny wirtuoz, wyrafinowany muzyk. Byłem jego pedagogiem przez trzy lata, zawsze podziwiałem jego wielkie umiejętności techniczne, a także silną osobowość artystyczną lecz przede wszystkim jego pragnienie „mówienia” do publiczności…” – tak Lazar Berman wspominał pianistę na kilka miesięcy przed śmiercią. Laureat wielu międzynarodowych konkursów pianistycznych – w 2005 roku otrzymał I nagrodę i Złoty Medal na V. Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym im. Horowitza w Kijowie. W 2006 roku były prezydent Włoch C.A. Ciampi przyznał mu nagrodę Sinopoli (na cześć słynnego dyrektora orkiestry Giuseppe Sinopoli, który zmarł w roku 2001). Wielokrotnie odnosił sukcesy podczas wiodących koncertów w Teatro La Fenice w Wenecji, Teatro Olimpico w Vicenzy, Teatro delle Muse w Ankonie, Sali Michelangelego w Bolzano, na Festiwalu Liszta w Utrechcie, ETH w Zurychu, Festiwalu Chopinowskim w Mariańskich Łaźniach, Hamburgu, Berlinie, Pradze, Sarajewie, Pekinie, Szanghaju, Denver, na festiwalu Società dei Concerti w Mediolanie oraz w Audytorium Parco della Musica w Rzymie, gdzie grał z Orkiestrą Symfoniczną Akademii Santa Cecilia prowadzoną przez Jamesa Conlona. Lorenzo Di Bella jest także bardzo aktywny jako profesor fortepianu w Wyższej Szkole im G. Braga w Teramo, a także jako dyrektor artystyczny „Accademia Pianistica delle Marche” w Recanati.

JACEK ROGALA
Dyrektor Filharmonii Świętokrzyskiej